Uitgestelde Koffie; écht iets voor Eindhoven!


483424_434785186616411_354338941_nWat uitgestelde koffie is? Een mooi idee, overgewaaid vanuit Italië via vele Westerse landen. Een idee dat zó simpel is dat je je afvraagt waarom er niet eerder mensen op zijn gekomen…

Er zijn veel mensen, ook in Eindhoven, die het gewoonweg niet meer kunnen veroorloven om in een restaurant of café een kop koffie te drinken. Omdat ze een uitkering hebben of gewoon helemaal geen geld hebben. Het antwoord is: ‘Uitgestelde Koffie’!

Degene die het wel kan betalen en iets voor een ander over heeft, bestelt in een café niet alleen een koffie voor zichzelf, maar ook een ‘Uitgestelde Koffie’. Iemand betaalt dus twee koffie en gebruikt er maar één. De horecaondernemer noteert de “Uitgestelde Koffie”. De persoon die het niet kan betalen kan vragen of er nog een uitgestelde koffie is… Zo simpel is het.

geschiedenis

Sommige bronnen vertellen dat de traditie Il Café Sospeso uit Napels al meer dan 100 jaar geleden ontstaan is, maar na de Tweede Wereldoorlog in vergetelheid is geraakt en alleen tijdens de Kerstperiode extra aandacht kreeg. Enige jaren geleden is deze oude gewoonte weer nieuw leven ingeblazen en heeft de burgemeester Luigi de Magistris van Napels 10 december uitgeroepen tot jaarlijkse ‘Uitgestelde Koffie Dag’.

Nu is deze traditie zich aan het verspreiden over Europa en de rest van de wereld. In Spanje heeft een jongeman uit Barcelona, Gonzalo Sapina, in een paar weken tijd het netwerk ‘Cafes Pendientes’ in diverse koffie bars opgericht. In Frankrijk hebben diverse cafés nu het logo ‘Cafe en Attente’. Zo zijn er al lijsten op internet te vinden van landen als Engeland, Ierland, Hongarije, Australië en Canada. En in Amsterdam is rond Kerst 2011 nog een actie geweest die 22.000 kopjes ‘Uitgestelde Koffie’ opgeleverd heeft voor dak- en thuislozen van de Regenboog Groep.

Zo is ‘Uitgestelde Koffie’ in veel landen een symbool geworden van solidariteit in een tijd van stijgende armoede.

Nu is het in Nederland steeds meer terrein aan het winnen via diverse Social Media als Twitter, een Facebook pagina en websites als UitgesteldeKoffie.org  Steden als Groningen, Arnhem,  Nijmegen, Amsterdam, etc… doen mee. Maar Eindhoven nog niet?

echt iets voor Eindhoven

‘Uitgestelde koffie’ is een prachtig idee dat perfect past bij Eindhoven. Een gedachte en geste gebouwd op vertrouwen en samenwerken. Sociaal voelend, bereidwilligheid tot samenwerking en iets doen voor de medemens. Delen van overvloed en samen de wereld mooier maken; dat typeert de Eindhovenaar.

Wij, Ellen en Sander, hebben diverse gecrowdsourcede bijeenkomsten georganiseerd of aan meegewerkt in Eindhoven: Bring Your OwSander en Ellenn picknick (#BYOpicknick), Social Media Day 040 (#SMDay040), DSB the Movie, #OntbijtStoepje, Open Innovatie Festival, KoffieHuis (overwaarde buurthuis) en die lijst lijkt alsmaar langer te worden… samen delen van wat er al is, krijgt steeds meer draagvlak. Kijk naar andere initiatieven zoals ‘Samen voor Eindhoven’ of Goedmarkt waar kennis en middelen gedeeld worden door ondernemers voor goede doelen en non profit organisaties.

We zijn beiden winnaars Publieksprijs Frits Top50 2012 en vinden ‘Uitgestelde Koffie’ een prachtig idee en willen dit mooi initiatief naar Eindhoven brengen. We hopen van harte dat Eindhoven het omarmt en hier aan mee werkt.

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Vele Eindhovenaren hebben via Facebook en Twitter laten weten het initiatief te ondersteunen en zeggen toe een ‘Uitgestelde Koffie’ te bestellen. Maar tot nu toe zijn er in Eindhoven nog geen horeca zaken waar je een Uitgestelde Koffie kunt bestellen!

Er is een groot sociaal bewustzijn en dus draagvlak in Eindhoven voor Uitgestelde Koffie. Nu nog de Horeca ondernemers in Eindhoven overtuigen dat het iets is waar ook zij bij ‘winnen’!

Wat het voordeel is voor horeca ondernemers? Klanten die de betrokkenheid van het café of restaurant uitermate waarderen (Simon Sinek: ‘people don’t buy what you do, but why you do it’) en daarom juist bij jou koffie komen drinken. Kom op Eindhovense horeca; sta op en laat je zien!

Sander Vrugt van Keulen en Ellen Schoumacher

(PS deze tekst zullen Sander en ik op diverse fora en met diverse media gaan delen om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Doe jij mee?)

Hier staat hoe te werk gaan voor de horeca-ondernemer:

http://waarisdekoffie.weebly.com/uploads/5/8/9/0/5890029/voordehorecazaken-uitgesteldekoffie.pdf

uitgestelde koffie

Meer lezen?

http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/initiatief-uitgestelde-koffie-ook-in-domburg-1.3757503

http://www.npr.org/blogs/thesalt/2013/04/24/178829301/eu-embraces-suspended-coffee-pay-it-forward-with-a-cup-of-joe

1 reactie op “Uitgestelde Koffie; écht iets voor Eindhoven!”

Reageer, maar met respect.