Pak die Bak!

  • 5D 

Van zaterdag 27 november tot en met zaterdag 4 december rij ik rond op een bakfiets! mijn belevenissen kun je volgen op de blogsite van www.pakdiebak.nl

“De Pak-die-Bak-actie is een meer dan ludieke actie van Duurzaam Eindhoven en Ilse, the bicycle company waarmee ze willen laten zien dat een bakfiets op veel momenten een interessant alternatief kan zijn voor de auto. Een tiental deelnemers, gaan zeven dagen lang met een bakfiets op pad. Ze leveren symbolisch hun autosleutels in.

Volg de belevenissen van Ellen en de andere deelnemers in hun eigen blog op www.pakdiebak.nl!
“Een stil, schoon en gezond alternatief voor de auto wil iedereen”, aldus Hans de Beule, duurzaamheidsmakelaar van Duurzaam Eindhoven. En vanuit die gedachte organiseert Duurzaam Eindhoven, in samenwerking met De Duurzame Weekmarkt en ilse, the bicycle company (de leverancier van ilse-bike.nl), de Pak die Bak-actie. “Een bakfiets is een ideaal alternatief voor de auto, zeker bij de vele dagelijkse korte ritjes die we maken”, vervolgt De Beule.

De Pak die Bak-actie in het kort:
Het startschot voor de actie wordt op 27 november gegeven tijdens de Duurzame Weekmarkt Eindhoven (op het Wilhelminaplein);
Hans de Beule zal om 14u de actie openen, waarbij ook de stadsdichter aanwezig zal zijn;
De tien deelnemers leveren symbolisch hun autosleutels in en gaan een week lang op pad met een bakfiest van ilse, the bicycle company;
Dagelijks delen de deelnemers hun ervaringen op deze website;
De finish is op zaterdag 4 december, wederom om 14:00 u. op de Duurzame Weekmarkt Eindhoven.
“Om te komen tot een duurzame samenleving, waarin we leven en werken met respect voor de aarde en haar (toekomstige) bewoners, moeten mensen gaan inzien dat er vaak hele goede betaalbare duurzame alternatieven zijn voor alles wat ze doen en nodig hebben. Ik heb zelf een bakfiets, daarmee breng ik dagelijks mijn drie kinderen naar school en doe er de boodschappen mee”, aldus De Beule. Ook voor bedrijven die regelmatig in de Eindhovense binnenstad goederen moeten leveren is de bakfiets een uitstekend alternatief. Geen last van files en je kunt onbetaald parkeren voor de deur. Dat is pas maatschappelijk verantwoord ondernemen…

Duurzaam Eindhoven
Duurzaam Eindhoven is een pragmatische organisatie die, samen met haar partners, werk maakt van duurzame initiatieven in Eindhoven. Deze initiatieven faciliteert Duurzaam Eindhoven met geld, hulp en advies. Voorbeelden van initiatieven die door Duurzaam Eindhoven worden ondersteund zijn de Rijdende Wisselexpo Duurzame Initiatieven, de Duurzame Detaillist en de “Spaarlamp voor een Spar”-actie, waarin Eindhovenaren na de feestdagen hun kerstboom inleveren in ruil voor een spaarlamp. En deze kerstboom wordt vervolgens verwerkt tot groene stroom.

Nu organiseert Duurzaam Eindhoven de Pak-die-Bak-actie, om te laten zien dat een bakfiets vaak een ideaal alternatief is voor de auto. Als samenwerkingspartner heeft Duurzaam Eindhoven gekozen voor ilse, the bicycle company.

ilse, the bicycle company
Deelnemers aan de Pak-die-Bak-actie kunnen kiezen uit een ilse-bike.nl bakfiets mét of zonder elektrische trapondersteuning. “Door de trapondersteuning fietst de bakfiets lichter dan een gewone fiets”, aldus Peter van Dongen van ilse, the bicycle company. Maar hoe duurzaam is een elektrische fiets? “Een elektrische fiets is natuurlijk altijd minder milieu-belastend dan een auto die op fossiele brandstof rijdt”.

De diverse onderdelen van de ilse-bike worden voor ilse, the bicycle company in België, Canada en Azië geproduceerd. “De frames worden bij een écht familiebedrijf geproduceerd, waar ze goede stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en MVO. Ze werken er met een vijfdaagse werkweek, iets wat nog vrij uniek is in Azië. Ook helpen ze de werknemers met huisvesting, een beetje vergelijkbaar met hoe Philips dat hier in Eindhoven deed met werknemers uit Spanje begin jaren ’60. We hebben daar een goed gevoel bij. De assemblage van de fietsen gebeurt vervolgens hier in Eindhoven, bij een re-integratiebedrijf”, besluit een gepassioneerde van Dongen.”

Reageer, maar met respect.