Over Feestpaleizen, Salons, Residenties en de Tent! Deel 2.

  • 5D 

Toen ik onderweg was naar een werkplekje om ook tijdens de carnaval te bloggen zag ik dat er flink geklust werd in de Tent op de Mert. Ik maakte een fotootje van de noeste werkers en dacht “Ach wat, ik loop even naar binnen, misschien kan ik hier ook wat wetenwaardigheden ontfutselen van een van die tentenbouwers”.

“Je moet die met die rode shawl hebben”. Voordat ik het wist had ik een leuk gesprek met Emilio de Vlam, de evenementenorganisator. Ik dacht al “wat weet die man veel voor een tentenbouwer”. Even wat feiten: de Alu-hal (zo heet de tent)staat er al voor het 11e jaar. In eerste instantie was er een ‘spantentje’ als uitwijkmogelijkheid voor Federatieve en gemeentelijke activiteiten omdat het Stadhuis in verbouwing ging. Daarna pas het veel stevigere Alu hal. Vruuger vonden deze plaats in het Stadhuis voor de verenigingen en een select gezelschap. Onder andere Het Gemintefist, de in de onecht verbinding (das nu nog zo), maar ook de Boerenbruiloft en het ceremonieel afsluiten van de carnaval door het afzetten van de Steek van de Stadsprins (Steek is het hoofddeksel van de Stadsprins met al die pluimen en fazantenveren).

Enfin, terug naar de tent. Naast die In de beginjaren van de tent kwam de allereerste slogan “Breng mij moar naar de Mert” uit de denkpet van Harry Verbeek-Staals, een echte carnavaleske ambtenaar van Griffie. Sindsdien zijn er ook heel wat mensen naar de Mert gekomen! (wijzelf zeggen al jaren “Weg van de Tent” omdat het er zo gezellig is en je er iedereen tegenkomt, blijf je maar plakken, soms kom je niet eens meer toe aan dweilen (waarover op zondag meer als de kraan open gaat).

Topdrukte is op zondagavond als de Top act komt, dit jaar is dat Jeroen van de Boomen. (de zondagse Topact is naar een idee van Mille Fleurs) Het jaar dat Guus Meeuwis voor de derde keer kwam ging niet alleen het dak eraf, maar is ook de tent door de vloer gezakt! Op de maandag was de vloer een midgetgolfbaan ipv een voetbalveld voor de voetballers van EVV en PSV die op de maandag altijd een potje ballen in de tent.

De ene na de andere mooie anekdote komt voorbij over natte mengpanelen, windhozen en ander organisatie ongemak, chapeau, want ik heb er nooit iets van gemerkt!

Hadden we de metafoor taart bij pekskes maken, nu wordt de tent als een breiwerk voorgesteld. Ieder jaar weer wat erbij, nog mooier, uitgebreider, verbeterd, veranderd… Let op de plaatsing van de Oud-Prinsengalerij en de levensgrote foto’s van Stadsprins Maquinarius en zijn Gevolg. Leuk!

Opvallendste nieuw idee vind ik de 22 Lampegatse verenigingsbanieren, onder de banier kunnen de verenigingen met elkaar afspreken, samen een biertje drinken. Tja en dat van hoe vaak de biertanks worden bijgevuld, dat was dan toch wel een beetje geheim…

Oh ja er zijn 2400 vloerplanken, 3 grote bars en er is 400 ampère krachtstroom. Beste nieuws is de vanaf nu overdekte plasgelegenheid… lekker werrum! En zo keuvelden we nog verder…

Reageer, maar met respect.