Over Feestpaleizen, Salons, Residenties en de Tent! Deel 1.

  • 5D 

Nu ik er toch was, heb ik ook maar meteen een praatje gemaakt met Ronald Kooistra, de Friese (even op kaartje spieken) Assistent General Manager van het Sofitel Cocagne Hotel. In de volksmond de regelneef van het Cocagne, hij had leuke inside-stories voor mij, maar vandaag beperk ik me even tot het thema van deze blog.

Het is alweer het vierde jaar dat deze salon een paar weken voor carnaval wordt neergezet achter het hotel. Ruim van tevoren in verband met de Heerenzitting (daar kan ik niks zinnigs over zeggen want dat is alleen voor jongetjes-maar ik vermoed naar Keuls voorbeeld) Een tent kun je het niet meer noemen, daar is ie echt te sjiek voor met al dat rode pluche, kroonluchters en heuse vloerbedekking. Het hotel aan de voorkant is voor de Stadsprins die daar resideert en de wintertuin en de Salon Carnavalesque wordt tijdens de carnaval geleid door de Bolhoedjes en hun muziekmakers de Bolbloazers. En dat wil Ronald echt even kwijt: “die Bolhoedjes is een fijne club die echt alles zelf regelt. Het hotel heeft al jarenlang een fijne samenwerking met ze, niet op het laatste moment dingetjes regelen maar in april beginnen ze al met overleggen. Om er een gezellig, carnavaleske maar ook veilig feest van te maken. Dat het een actieve vereniging is dat blijkt, ze hebben een raad van elf van maar liefst 17 raadsleden.”

En ook bij Cocagne vinden steeds nieuwe carnavaleske initiatieven plaats. Dit jaar voor het eerst het Veurproevers boerebuffet. 111 genodigden gaan hier een stevige bojem maken om daarna samen naar het Concert Carnavalesk te gaan. Das vanavond al, ik eet niet mee, maar heb wel alvast een fijne badge meegenomen, opleukertje voor mijn jas.

Dat het een fijne plek is om te feesten dat weten ze bij Omroep Brabant ook, Drie uurkes Veurraf wordt daar al jaren georganiseerd. Als de zaal as. vrijdag opengaat tussen 12.00 en 13.00 uur hebben er al fanatieke carnavalsvierders vanaf 10 uur ’s morgens, twee uur staan blauwbekken om zeker te zijn van een plekje bij het podium. Ook deze vrijdagmiddag is er weer veel gezelligheid in de Salon en de Wintertuin waar 2000 carnavalsvierders samen feesten.

Ikzelf ga in ieder geval ook naar het Pulle Vulle. Tegen borg neem je een pul en krijg je voor hetzelfde muntje een groter glas bier! Maar natuurlijk gaan we voor de gezelligheid!

Op de foto, het nu nog redelijk lege flipover board van Ronald, de manager van Feestpaleis Salon Carnavalesque.

Reageer, maar met respect.