Moet je mensen die niet begrijpen dat ze sociaal onderontwikkeld zijn helpen dat in te zien?

  • 5D 

1 beschuit met muisjes, 1 kop sterrenmix thee met mint, 1 zonnebloemenboterham met kruidenroomkaas brie.
(maar het is nog vroeg… dus lijstje zal wel langer worden…)

Moet je mensen die niet begrijpen dat ze sociaal onderontwikkeld zijn helpen dat in te zien?
Mmm lastige… Waarschijnlijk is het zo dat zij daar zelf geen last van hebben, maar hun omgeving wel.
Wat doet het met jou? Heb jij er last van dat zij zo zijn? Is het dan niet interessanter om te kijken waarom jij daar last van hebt? Die bitch of eikel weet niet eens dat ie zo is. ga je daar je energie aan verspillen? Je kunt hem toch geen beter mens maken, zolang hij daar zelf geen last van heeft.

Als hij daar wel last van heeft, zal hij dat nog steeds zelf moeten doen. Natuurlijk mag je best roepen: “Hee eikel ik heb last van je!” maar waarschijnlijk heeft het op het eerste moment geen zin.
Beter is om te zeggen: “Hoe zit dat nou met jou? heb je daar last van, dat je zo’n eikel bent. Jammer voor je. Het leven zou veel leuker voor je zijn als je het anders zou doen” maar ook dat is helpen… Nee

Maar moet je dan niks zeggen? Gets, ik weet het niet meer… wat ik wel weet is dat de situatie steeds om een andere aanpak vraagt. Als een eikel je in je billen knijpt, reageer je natuurlijk heel anders dan dat iemand koffie alleen voor zichzelf haalt of alleen taart zit te vreten… er zijn gradaties van bitch- en eikelness namelijk. Dat laatste daar zou ik wel last van hebben ja.

Moet je mensen helpen die sociaal onderontwikkeld zijn?
Ik denk toch ja, je mag ze best aanspreken zonder er een waarde oordeel in te leggen en ze de verantwoordelijkheid van hun eigen gedrag te laten nemen. Geen veroordeling, slechts de constatering van de feiten en kijk maar wat ze er zelf mee kunnen. Hiermee geef je ook aan dat het je persoonlijk niets doet, maar dat je het vervelend voor die ander vindt dat ie zo in elkaar zit…

Is dat iets waar we vandaag mee verder kunnen?
Ik weet het niet, best een lastige…

Reageer, maar met respect.