Met de paplepel; als Lampegatter geboren!

  • 5D 

Eerder verschenen op Eindhoven Dichtbij 19 feb 2012

De kinderoptocht als veurloper op de grotemensenoptocht. De stoet met kinderen wordt uitgezwaaid door de Stadsprins en de Markies en Markiezin met hun eigen Narretje. Mooie initiatieven die carnaval in Lampegat een plek geven in de opvoeding van nieuwe generaties Lampegatters.

(Vandaag ben ik weer backstage in de Tent op de Mert. Ergens in een magazijntje tussen dozen met plastic glazen en meer horeca gedoe. Lekker rustig hier)

Achter mij hoor ik de geluiden van wedstrijden polonaise hossen, springen en zojuist nog was de wedstrijd medallie hangen. Belangrijke carnavalsmensen uit Lampegat zijn de jury en kijken toe of de wedstrijd eerlijk verloopt.

In de zaal kom ik moeders tegen. Die nerveus zijn, want wie weet wordt hun zoon wel de nieuwe Markies. De jongens zelf hebben zoiets van ‘Moet dat nou? We willen gewoon hossen…’ Even later zie ik ze op het podium rondrennen met de medallies of hun leven ervan afhangt.

Als het carnavalsbloed in je genen zit, dan komt het vanzelf opborrelen tijdens ons mooie feest. Helaas zijn de jongens afgevallen na de tweede ronde. De moeders zijn teleurgesteld, maar ook heel trots. Ze hebben de glitteroogjes gezien bij hun zoons. Echte Lampegatters! Dat komt wel goed later!

In het publiek kwam ik ook een klein trompettertje tegen. In een jurkje van de Brabantse vlag. Schattig. Haar vader was er ook; in een pak met dezelfde rood witte kleuren. En er loopt ook nog een opa rond in precies zo’n pak. Op zondag samen op pad. Een familie traditie. Mooi toch?

De markies en markiezin zijn bekend: we gaan weer verder feesten!

Reageer, maar met respect.