Les 1: De Clupkes van Lampegat

  • 5D 

Er zijn veel Clupkes in Lampegat. Sommige zijn officieel waar je je bij kan aansluiten, gewoon door lid te worden. Je hebt een gezamenlijke bezigheid; je zingt samen of maakt muziek. Soms ontstaan ze spontaan ergens aan de toog na een goed gesprek. Je bent familie of een vriendenclub. Er is in ieder geval een verbondenheid dat je tot uitdrukking wil laten komen in je kleding, kleuren of thema. Nog mooier is een act, gezellige gekkigheid. Natuurlijk is het ook gewoon handig om elkaar snel terug te vinden Wat alle clupkes gemeen hebben is dat ze samen carnaval vieren. Een echt ander heilig doel is er namelijk niet.

Als je goed om je heen kijkt zie je dat Lampegat veel Clupkes heeft. Je ziet ze voornamelijk door de herkenbaarheid. Herhaling creeert herkenbaarheid, tradities zogezegd. Carnaval bestaat immers uit tradities, hebben jullie al vijf jaar datzelfde ridder of Robin Hood pakje aan of zijn jullie een stel piraten, dan is dat jullie traditie. Oh daar heb je nen dieen weer en meteen komt er een mooie herinnering of eerdere ontmoeting naar boven.

Kijk maar eens goed rond, zie je dat, al die clupkes?
Er zijn overigens ook hele goede solo clupkes, maar dat heet dan gewoon een karakter met carnaval of ‘wabendegijdeesjaar?’ en ‘wa un skon pekske!’

Reageer, maar met respect.