Nomaden in OudWoensel

  • 5D 

origineel bericht: http://eindhoven.dichtbij.nl/eindhovenaren/over-nomaden-mijn-wijk-oud-woensel-en-3d-circus

In 2005 ben ik in OudWoensel komen wonen. Een bijzondere wijk met kleurrijke bewoners waar ik steeds meer van ben gaan houden.

Het was al langer bekend, maar mijn wijk ‘rondom het Vredesplein’ gaat tegen de vlakte. In vijf fasen vindt de wijkvernieuwing plaats. Kort gezegd mijn huis wordt gesloopt en er komt wat anders moois voor in de plaats.
Steeds meer buurtbewoners hebben een ander huis gekregen en zijn inmiddels verhuisd. Dat betekent dat er flink wat huizen leegkwamen te staan en tijdelijke bewoners kregen. Goed voor de leefbaarheid van de wijk.

De nieuwe bewoners zijn vaak ‘free spirits’ die niet zo hechten aan een vaste verblijfplek.
Ik noem deze tijdelijke bewoners ‘de nomaden’. De wijk krijgt een creatieve impuls met deze bewoners. Als je door de wijk wandelt, wordt je verrast door kleine voorwerpjes op de vensterbank die duidelijk maken dat creativiteit huist achter de voordeur.

In mijn eigen straatje streek het Tijdrestaurant neer. Lucas Mulle die met zijn bijzonder project zijn Master haalde op de Design Academy is inmiddels vertrokken. Maar ik heb er twee nieuwe kunstige buren bij. We kletsen vaak op de stoep…
Een aardige studente van het st, Joost, Breda en naast mij is Jeroen Bos komen wonen. Deze laatste maakt het wel heel bont. Zijn hele huiskamer is ingericht als expositieruimte. Je wordt uitgenodigd om naar binnen te kijken.
Er staan vaak ’s avonds mensen met hun neus tegen de voorruit gedrukt. Maar dat is ook juist de bedoeling.
Ik zelf word er ook heel blij van als ik thuis kom en bij hem naar binnen gluur.

Het is een wonderlijke wereld waar hij je mee naar toe neemt. Zijn schilderijen en objecten zijn met fluorescerend verf geschilderd, de blacklight neon- en ledverlichting zorgen voor een extra dimensie. Maar echt bizar wordt het als je door de 3D brillen kijkt die hij op het raam heeft geplakt. De schilderijen beginnen te leven en de kleuren krijgen diepte zoals in een 3D film. Heel bijzonder wat niet uit te leggen is, maar wat je zeker een keer moet ervaren om te weten wat het is. Ik vertel er vaak over op twitter, en op mijn Facebookpagina omdat het zo leuk is! Maar eigenlijk is het leuk voor alle Eindhovenaren om te komen kijken. Vandaar dit bericht op Eindhoven Dichtbij.

Dit weekend is het Atelier-route in Eindhoven. Jeroen Bos is zojuist verhuisd uit den Bosch en zijn huis staat helaas niet op de Atelier-route. Maar hij stelt zijn huis open, het raam is afgeplakt zodat je ook overdag kunt kijken. Je kunt nu midden in de kamer staan om zijn werk te ervaren. Zoals vele bezoekers aan zijn 3D Circus tijdens de Bossche Museum nacht, waarvoor hij een mooie recensie kreeg in het Brabants Dagblad.

Dus als je toch door Eindhoven gaat tijdens de Atelier route breng dan zeker ook een bezoekje aan zijn huis in OudWoensel. Daarna kun je weer lekker door de voorruit naar binnen gluren… Als je op de fiets de lichtjesroute doet, sla dan af op de Kronehoefstraat, het 3D circus ligt achter de Rabobank. Kom met je neus op de voorruit, je verbazen…

Adres: Weteringstraat 3, Eindhoven

een buurvrouw

Tags:

Reageer, maar met respect.