Gastblogpost 5. Carnaval in Lampegat is de mens.

  • 5D 

Er komt veel onzin voorbij op een carnavals dag. Maar zeker ook veel zinnige dingen op de dagen ervoor. Verwachtingen, de spanning wordt opgevoerd, plannen zijn gesmeed. Er wordt veel gepraat met elkaar op de voorfeesten. Carnaval in Lampegat wat is dat eigenlijk?
Carnaval in Lampegat is jong, er zijn weinig tradities, een korte historie. Carnaval in huidige vorm, pas sinds de jaren vijftig, in carnavalsbegrippen is dat kort.
Er zijn veel feesten, veel kroegen, veel oude en nieuwe initiatieven. Er zijn reorganisaties, er worden tenten bij gezet, feestpaleizen bijgebouwd. Veel vertimmerd aan al die leuke dingen waar u heen kunt gaan. Het zit de Eindhovenaren in het bloed. Innovatie, in ontwikkeling zijn. Het kan altijd nog beter; anders. Ja Lampegat de gekste, het kan altijd gekker. Er worden veel inspanningen verricht door de Federatie, tegenwoordig ondersteund door City Dynamiek.

Maar is dat echt nodig?
Ik spreek diverse echte carnavalisten zoals Dolle 3S en Koen van de Noort. We zijn het met elkaar eens. Carnaval in Lampegat is van de mensen. Zij bepalen of het carnaval is of niet, Waar het echte feestje is. Of er een nieuwe traditie ontstaat. Welk lied spontaan wordt ingezet en vooral waar. Het echte carnaval in Lampegat zit ‘m in de mensen. Hun gekkigheid, hun doldwaze acts, de pekskes, de warme liefde voor ons Lampegat.

Deze wijze woorden komen bij Koen (oorspronkelijk uit ‘Lind’) naar boven:
"Hoe een Brabander een Lampegatter wordt
Overal is carnaval meer dan Lampegat.
Elk durp ademt meer carnaval dan Lampegat.
In Lampegat telt de mens, en in elk mens zit Lampegat.
Samen maken zij Lampegat tot ut Lampegat…
Maar het ademt niet door elke Eindhovenaar,
wel door elke Lampegatter… "

Lampegat dat zijn we samen, daar kan geen georganiseerde gekte tegenop!
Allez ik trek mijn jas weer aan en ga net als alle andere Lampegatters mens lopen zijn…

Reageer, maar met respect.