EL goes politics

  • 5D 

Een belletje met een vraag van een goede bekende. Of ik in overweging wil nemen om mij kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Een intrigerende vraag die ik niet onmiddellijk met een ja beantwoorde. Want als ik ergens voor ga, wil ik zeker weten of het iets voor me is en of het zinvol is dat ik daar mijn tijd aan ga besteden.

Ik heb er goed over nagedacht. Wat kan ik er mee. Kan ik echt een bijdrage leveren. Raakt het me. Past het bij me. Hoe gaat mijn leven er dan uitzien. Wat vindt het thuisfront ervan. Nadat ik deze vragen positief aan mijzelf kon beantwoorden ben ik serieus gaan overwegen om een gooi te doen naar een zetel in de gemeenteraad.

Nadat ik een motivatiebrief had geschreven moest ik een stevige competentietest doen, pas dan zou ik officieel meedoen aan de sollicitatieprocedure. Net als elke andere kandidaat peentjes zweten. El de politiek in, wie had dat nou ooit gedacht. Verrassend hoeveel mensen het best een logische volgende stap vonden. Zo had ik nog niet naar mijzelf gekeken. #ELgoespolitics werd de hashtag.

Een spannende tijd brak aan. Waarin ik gesprekken had met de kandidatencommissie en vanaf september ben ik elke week aanwezig geweest bij de fractievergaderingen en in de raadzaal of bij de commissievergaderingen. In het begin heb ik mij georiënteerd en onderzocht wat mij het beste zou liggen, Waar ik de meeste affiniteit mee zou hebben. Van die onderwerpen ben ik alvast begonnen alles te lezen wat er te lezen valt. Als vingeroefening. Mocht ik gekozen worden dan kan alles nog anders worden als de portefeuilles verdeeld worden.

Als je als fractievolger al een beetje meedoet gaat er een wereld voor je open. De wonderlijke wereld van besturen, overheid, mensen met hun idealen. Hoe zou dat zijn om daar deel van uit te maken? Een warme deken of een arena vol leeuwen?

Ondertussen waren er een paar belangrijke data waarop ik gebeld zou worden waar ik naar toe leefde. Of ik überhaupt een kans maakte om op de lijst te komen. Op welke plek ik op de lijst zou staan; verkiesbaar of onverkiesbaar.

Het was de meest vreemde sollicitatie die ik ooit had gedaan in mijn leven.

 

Reageer, maar met respect.