Eerste kennismaking

  • 5D 

Beste Lampegatters en Lampegatterinnekes,

Een eerste kennismaking met uw gastblogger Ellen Schoumacher, een Lampegatterinneke. Wie ben ik? Vanaf dit jaar weer Elluh Zelluf. De afgelopen 11 jaar was ik 4 dagen per jaar Prinses EL van ut Lampegat. Een zelfverzonnen karakter dat, als je je act maar lang genoeg volhoudt, zelfs geridderd door de FEC kan worden.

Begonnen als een geintje (‘medaille ruilen voor een biertje’) is het door de jaren heen een carnavalesk avontuur geworden met Hofdames Dora Dees, Dora Col, Dora Vief en Dora Lijn, een Adje Wpie de ik-weet-niet-hoeveelste-enige echte, Adje Cris in opleiding, Hoffotograaf (alleen op zaterdag) Hugo, Hofnaaister Antoinette, voor het veilige gevoel Urste Bock Mies, Hofcomponist Erik, Een Koninklucke Hofkapel maar die hadden we alleen maar te leen voor de Rommelpot, en vele, vele andere lieve en vooral gezellige mensen die ervoor zorgden dat de roze inktvlek steeds groter werd.

Ik, de prinses, was op ochtenden dat anderen hun roes aan het uitslapen waren druk met foto’s aftanken en uploaden naar de website. Zo konden de Lampegatters bij hun ‘eier mee spek’ nagenieten van de vorige dag en het weggevaagde geheugen opfrissen.

We hebben Stadsprinsen en burgemeesters en andere notabelen gehuldigd. Het Gevolg op de hotelkamer voetenmassages gegeven, zijn op after party’s en diners geweest waar het gewone boerenvolk (zo heten burgers tijdens de carnaval) nooit zouden komen, op karren gereden van de boerenbruiloft, een cd gemaakt en hebben veel podiumkus gecrasht…gevraagd en ongevraagd.

Ach, er zijn te veel verhalen die de moeite waard zijn. Maar vooral hebben wij genoten van al die mooie Lampegatters en onze gezamenlijke liefde voor het Lampegatse carnaval zoals wij dat met z’n allen vieren. Het is elk jaar weer een prachtige reünie van gelegenheidsvrienden die elkaar een warm hart toedragen. Een hechte community Lampegatters. Zoals de stad je spontaan kan omarmen, zo valt de komende weken de warme deken van het Lampegatse carnaval om je heen.

En nu is het weer zover! De Eindhovense binnenstad kleurt al oranje en blauw; de kleuren van de Federatie Eindhovens Carnaval (FEC). Misschien zegt het u helemaal niets, carnaval in Eindhoven. O, u gaat wel gezellig naar de optocht kijken met uw kinderen of zelfs met uw vrienden de kroeg in om te stappen? Toch is er naast carnaval vieren op ons mooi Stratumseind en de Tent op de markt met al die leuke artiesten, nog een hele andere carnaval te beleven en te ervaren in ons mooie Lampegat. Die andere naam voor Eindhoven.

Graag neem ik vooral die Eindhovenaren die nog niet weten dat ze eigenlijk Lampegatters zijn, mee naar dat andere carnaval zoals ik dat beleef. En wie denkt dat carnaval pas op zaterdag begint, heeft het mis! Naast de feestjes van het verenigingsleven, die nog steeds een belangrijke rol inneemt binnen het Lampegats carnaval, zijn er al flink wat feesten aan ons voorbijgetrokken. Ikzelf ga ze ook niet allemaal af, maar mijn favorieten zijn toch wel de Rommelpot in november (met de verkiezing van het Lampegatse carnavalslied), het informele incognito Prinsenbal bij café Wilhelmina, die van die olifantenmutsen, de LVZ, maar dat is er helaas niet meer en d’Haone Boere Blaas in het Stadspaviljoen.

Het Feest der Feesten was natuurlijk afgelopen weekend: het Federatiebal in het Parktheater. Met als hoogtepunt de onthulling van ‘de Neie Stadsprins’. Leuk die Hans Klok, maar we komen voor die Neie met die steek! We gaan nog veel paars zien deze carnaval en dat bedoel ik positief. Stadsprins Maquinarius (traditioneel bestaat zijn naam uit elf letters) en zijn Gevolg Peronne, Renée, Timo en Marcel wensen we veel plezier (en sterkte, wist u dat zij wel 200 keer aantreden in een jaar?).

Als u er nu al niks meer van snapt, kom dan gerust terug naar dit Gastblog, ik ben hier nog tot aswoensdag met elke dag een nieuw verhaal. Morgen les 1: ‘de clupkes van Lampegat’. Vandaag eens kijken waar ik heen ga, de vrijgezellenavond van de boerinnen of de modeshow van de vlijtige cursisten van Astrid? Gelukkig is dinsdag rustdag, dan kan ik mijn neie pekske afpimpen.

Reageer, maar met respect.