een paar vragen voor een portret

  • 5D 

Huh ? Hoezo?
Ik vertelde al eerder over de nomaden in mijn wijk Oud Woensel. Zo vroeg een buurman die aan de Design Academy studeert (Human and Leisure – iets anders dan vrijetijdskunde schijnbaar) of hij van mij een portret mag maken. Hij is met een project  bezig; een boek over mensen die mensen helpen. Hij ziet mij wel eens druk bezig in het KoffieHuis, we maken dan wel eens een praatje over het een en het ander… Zodoende bedacht hij dat ik in het profiel paste voor zijn portrettengalerij.
Via de mail kreeg ik een vragenlijst opgestuurd. Best lastig, want ja waar help je mensen mee? Ik doe van alles, maar niet voor 1 persoon in het bijzonder. Althans niet dat ik het weet. Wat inspiratie via twitter en hoppa dit heb ik er dan maar van gemaakt:

Naam:
Ellen Schoumacher

Leeftijd:
46 jr

(levens)Motto:
Eigenlijk heb ik drie levensmotto’s; maar waar het op neer komt is kiezen voor positiviteit en authentiek durven en mogen zijn.

Het mooiste dat je kunt worden ben je zelf.
Mensen kunnen alleen maar van je houden als je laat zien wie je werkelijk bent.
En : Het komt altijd goed!

Wie help je (in het dagelijks leven, in je werk):
Ik kan niet 1 persoon in het bijzonder noemen, die komen en gaan. Vanuit mijn medemenselijkheid zit helpen wel in mijn natuur. Dat kan variëren van wekenlang liefdesverdriet van een vriendin aanhoren, tot brieven schrijven voor een naaste buur of iemand inspireren bij het vinden van een baan.

Wat ik vooral doe is niet op 1 persoon gericht maar is vooral het verbinden van mensen. Als ik mogelijkheden zie, dan probeer ik mee te denken en kansen te vergroten voor die persoon. Ik zie mij zelf dan ook meer als een connector; ik heb een hoog associatief vermogen en dat komt daar goed bij van pas.

  • Stel er woont een kunstenaar naast je, er is een exporuimte leeg, het is DDW, tjek! Er waren meer dan 1.100 bezoekers in een week.
  • Ik ben op een bijeenkomst, ik kom een vrouw tegen uit een land, een vriend heeft zojuist zijn buitenlandse vriendin naar Nederland gehaald. Ik link die twee vrouwen aan elkaar. Zijn dikke vriendinnen nu, dat is belangrijk in een vreemd land, je eigen vrienden hebben die je begrijpen.
  • Een Wajonger werkt ergens maar komt daar niet verder, ik hoor iemand vertellen dat hij met een project bezig is, ik denk hey dat is echt iets voor de wajonger. Ik stel ze aan elkaar voor en wie weet komt daar een baan uit.

Zo zijn er tal van voorbeelden in mijn dagelijks leven.

Waarom help je?
Ik ben ook mantelzorger geweest voor iemand die naast chronisch ziek ook in de schuldsanering zat, een lastige combinatie. Dat gaf veel administratieve misstanden met voor mij veel onmacht langs de lijn. Ik ben voor die persoon ook wekelijks naar de voedselbank geweest. De verhalen die daar worden gedeeld, die raken. Die maken dat je iets wil doen voor je medemens.
Ik doe veel vrijwilligerswerk, die linken nagenoeg altijd aan de thema’s armoede en sociale uitsluiting. Ik ben ervan overtuigd dat liefdadigheid niet helpt, dat maakt afhankelijken daarmee help je mensen niet terug te komen in hun eigen kracht. Daarom verzin ik dingen waar mensen zelf mee aan de slag kunnen. Ik ben een grote voorstander van ‘delen en ruilen’ daarmee zijn de mensen zelf aan zet. Niet alleen halen, maar ook brengen. Zelf keuzes mogen maken. Dan beklijft het beter, zien ze hopelijk zelf lichtjes in de tunnel.

Hoe draag je je steentje bij?
Steek een helpende hand toe waar nodig is.

Werk mee als vrijwilliger aan projecten/organisatie die de doelen nastreven waar ik mij verwant aan voel: Eindhoven in Dialoog, st, Armoedegezant, Stoere Vrouwen (Stoer Eindhoven).

Daarnaast wil ik mensen inspireren hoe je leuke dingen kunt doen zonder geld. Vanuit die optiek werk ik het liefste voor projecten die op ‘sociaal kapitaal’ draaien, dus zonder geld of subsidies. Puur vanuit de wil om met elkaar te delen.

Zelf organiseer ik Closed Wallet events. BYOpicknick is daar een voorbeeld van. Meer dan 150 mensen vonden elkaar op een mooie lentedag in een park en deelden voedsel en veel gezelligheid. Inmiddels heeft dat opvolging gekregen en zijn er meerdere events georganiseerd op deze wijze. (crowdsourcing)

Het verspreiden van vonkjes die hopelijk ontbranden in grotere vuren is mijn persoonlijke missie. Ik wil dan ook graag bijdragen aan een wereld waarbij een positieve mindset en respect voor medemens belangrijker zijn dan materie of geld. Hulpmiddelen hierbij is bijdragen aan en het promoten van een zelfvoorzienend-leven. Ruilen en Delen en het uitwisselen van goede energie; verbinden van mensen.

Heb je een wens voor de wereld, een ideaalbeeld?
Mijn super droom is een wereld zonder geld. Zonder honger of armoede. Respect en liefde voor je medemens. Maar ik besef ook dat dat ver ver weg is.

Ik zeg altijd maar zo: ”vele zandkorrels maken samen ook een baksteen en daar kun je mee bouwen”. Alle beetjes helpen, niks is minder waar. Het klinkt cliché maar het is echt zo: “een betere wereld begint bij jezelf.”

Aan welke waarden hou je vast in je leven?
Liefde
Respect
Zijn
Transparantie (eerlijkheid)
Authentiek


Tags:

Reageer, maar met respect.