De modeshow, Elluh Zelluf als razende reporter…

  • 5D 

Oude gewoontes gaan helaas niet zomaar over, wie mij kent, weet direct waar ik het over heb. Ik mocht al om 16.00 uur naar de repetitie komen kijken, maar had andere bezigheden en kwam dus een uurtje van tevoren naar de Salon Carnavalesque (bij Sofitel Cocagne) waar de modeshow van Astrid Tomasse plaatsvond.

Ik had er niet op gerekend maar de regisseur Ruud had een interview voor mij met Astrid geregeld, gelukkig had ik wel al een notitieblok meegenomen, dus het zag er wel professioneel uit volgens mij ;-)

Ik moest dus ineens een paar vragen verzinnen, nieuwsgierig als ik ben en als echte textielvakvrouw lukte dat wel. Van die dingen die je je afvraagt als er weer een mooi pak voorbijkomt in het Lampegatse.

Het pekske, klinkt oneerbiedig, maar ja het blijft carnaval natuurlijk. Het pak dat de cursisten zelf maken bij Astrid is eigenlijk een soort van taart, je maakt een goede bodem en er komen steeds meer laagjes met lekkers op, het groeit en er komen steeds meer kersen op. De bereidingstijd is maar liefst 10 maanden. De temperatuur? Er zullen flink wat verhitte uurtjes bij zitten als er weer getornd of meditatief glitterstenen op genaaid worden. Het schijnt dat iedereen het kan, “Als je maar bereid bent naar me te luisteren'” volgens Astrid. Ai ai, die kostuummakers zijn altijd zo streng, want het moet wel perfect zijn. Dus beginners en ervaren naaisters en ook mannen, een gemeleerd gezelschap dus die over de catwalk ging.

Het pak is een echt project, er wordt gekeken naar het doel van het pak, wat wil je ermee, wat past bij je. Na veelvuldig overleg wordt 9 maanden aan het pak gewerkt, de laatste maand wordt gereserveerd voor de finishing touch en de accessoires, de kersjes op de taart zogezegd.

De jongste pekskemoaker is Loes Verschuren die heeft met haar 12 jaar ene prachtig pekske genaaid, Wally Rijks de presentator vertelde er nog bij dat ze aan de applicatie op het rugpand wel 2 weken had gewerkt in haar zomervakantie! Stoer zeg! Ik heb er het geduld niet voor! Sinds ik mijn schuur had opgeruimd deze zomer en per ongeluk ook de naaimachine naar de stort heb gebracht was ik dit jaar van de lijmpistool en 2-componenten lijm, maar ook veiligheidsspelden zitten veelvuldig stiekem in mijn jas verwerkt.

Oei, al 395 woorden en ik mag er max maar 300 inleveren… Nou nog even snel dan: er waren 450 plaatsen verkocht en nog wat staplaatsen. Inspirerend was het zeker, de modeshow staat bij mij weer op de agenda voor volgend jaar! Lees alles over Astrid Tomasse en haar persoonlijk verhaal in de Spectrum bijlage deze zaterdag. Ik moest er een dikke traan van wegvegen bij het dankwoord van Astrid afgelopen maandag. En ook mooi dat de jas van Elise op het podium stond, die er zo toch een beetje bij was.

Reageer, maar met respect.